preskoči na sadržaj

Osnovna škola Suhopolje

VIJESTI IZ NAŠE ŠKOLE

SPORTSKI DAN


MAJKAMA S LJUBAVLJU...

Svake godine druge nedjelje u svibnju obilježava se Majčin dan, a naša je dužnost i želja razveseliti mame i pokazati im koliko ih volimo.

Unaprijed smo razmišljali  kako ih razveseliti. Stoga smo na kreativnoj skupini odlučili izraditi poklone mamama za Majčin dan kako bismo im posvetili punu pažnju koju zaslužuju.

Mame, HVALA vam za sve!

                           

                           

                           

                           

TERENSKA NASTAVA UČENIKA 4. RAZREDA

Učenici četvrtih razreda matične i područnih škola 3. svibnja bili su na terenskoj nastavi u Zagrebu. 

Posjetili su Botanički vrt, Tehnički muzej i Planetarij. Na kraju su prošetali Gornjim gradom te vidjeli Krvavi most, Kamenita vrata, kulu Lotršćak, Crkvu svetog Marka. Uspinjačom su se spustili s Gornjega grada i prošetali Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića.

                       

                       

                       

                       

 

Projektni tjedan - Učenik građanin (25.3. - 29.3.2019.)       


1. projektni dan: MOJA LOKALNA ZAJEDNICA


Učenici PŠ Pepelana, PŠ Pčelić i PŠ Levinovac 25.3.2019. u sklopu prvog dana projektnog tjedna Učenik – građanin posjetili su Općinu Suhopolju i načelnika Sinišu Horvata. Načelnik je učenike upoznao sa svojom ulogom i dužnostima te im ispričao planove koje želi ostvariti kako bi podigao kvalitetu života u našoj zajednici, a učenici su imali priliku postaviti pitanja koja su ih zanimala. Na kraju susreta, općinski načelnik učenicima je pokazao prostorije općine, upoznao ih sa djelatnicima iste te ih počastio sokovima i slatkišima.

Učenici su se zatim zaputili u Općinsku knjižnicu i čitaonicu Matija Gubec gdje nas je dočekala predsjednica Udruge KrEdA Natalija Lukačević, zajedno sa volonterkama Marijom Hodak i Lucijom Lukačević.  Udruga KrEdA ima za cilj provoditi, promicati i razvijati različite socijalne i odgojno-obrazovne programe za kvalitetniji i uspješniji razvoj djece, mladih i obitelji. Predsjednica udruge upoznala je učenike sa svrhom njezina osnutka, radom te predstavila aktivnosti kojima se u udruzi bave. Učenici su saznali što znači pojam volonter te na koje sve načine možemo volontirati u svojoj zajednici. Motivirani za volontiranje, na poklon su dobili časopis Smib.

Po završetku projektnog dana, posjetili smo Udrugu umirovljenika gdje nas je predsjednica udruge Tugomila Reder zajedno sa ostalim članovima toplo ugostila. Učenici su imali priliku razgovarati sa umirovljenicima, saznati što rade i čime se bave u udruzi. Učenici su tako saznali da je naša Udruga umirovljenika Općine Suhopolje, obzirom na starosnu dob, vrlo aktivna udruga koja svojim članovima pruža mogućnost druženja ali i bavljenje aktivnostima koje vole. Članice udruge počastile su učenike palačinkama i sokom, a učenici su njih obradovali pjesmom.

 

 


2. projektni dan: MIRNO RJEŠAVANJE SUKOBA


Drugi dan projektnog tjedna, 26.3., učenici su dan započeli gledanjem kratkog filma o vršnjačkom nasilju. Analizom filma naučili su što je vršnjačko nasilje, koje vrste nasilja postoje te na koje sve načine možemo mirno riješiti sukob.

Težinu verbalnog nasilja i njegovih posljedica osvijestili su pisanjem grubih i ružnih riječi na nacrtani lik koji smo potom zgužvali i odlučno ih se riješili bacajući ih u koš.  Zatim smo na novi lik ispisali lijepe i pozitivne riječi koje bi uputili drugima oko sebe. Uslijedila je rasprava o važnosti i značenju ispisanih riječi te prihvatljivim oblicima ponašanja i nasilju.

Sljedeće aktivnosti proveli smo čitajući priču Crno janje nakon koje su učenici u skupinama osmišljavali njen sretan završetak, a potom smo ju uprizorili. U tome su nam pomogli virtići i manići :) 

     


3. projektni dan: ZDRAVA PREHRANA


Treći dan projektnog tjedna u našoj PŠ Pepelana ugostili smo učenike PŠ Levinovac i PŠ Pčelić i roditelje. Cijeli je dan bio posvećen zdravoj prehrani u kojem su svi naučili kakva je to prehrana, koje namirnice treba jesti u kojoj mjeri. Osmislili su kampanju kojom bi pozvali na pravilnu prehranu,  idealni jelovnik za jedan tjedan. Pripremali smo zdrave obroke. Nakon prireme je uslijedila i degustacija.

                     

                    

Za kraj su naši učenici izveli zanimljiv igrokaz o zdravoj prehrani.

                    

 

4. projektni dan: ČINIM DOBRO U SVOJOJ ZAJEDNICI

Četvrti dan projektnog tjedna učenici PŠ Pepelana, PŠ Levinovac, PŠ Pčelić i PŠ Borova u pratnji svojih učiteljica posjetili GDCK Virovitica.  Ravnateljica Željka Grahovac i stručni suradnik Dražen Jendrašić ukratko su upoznali učenike s radom i aktivnostima GDCK Virovitica te s radom  Pučke kuhinje. Na kraju ove posjete GDCK Virovitica, učenici su krenuli i do  Socijalne samoposluge i donirali namirnice za one kojima je to najpotrebnije. 

                     

                     

Nakon toga su posjetili Grad Viroviticu. Učenike su u Gradskoj upravi ugostili gradonačelnik Ivica Kirin sa svojoj zamjenicom, Vlastom Honjek – Golinac.

Gradonačelnik Kirin i njegova zamjenica Honjek – Golinac ovom su prilikom mališane upoznali sa svojim poslom i svakodnevnim obavezama, a spremno su odgovarali i na pitanja o tome kako provode slobodno vrijeme, koji im je najdraži sport i slično.

                     

                     

U nastavku dana, školarci su posjetili  redakciju Informativnog centra Virovitica gdje su upoznali spikere na radiju, urednice internet portala i novina te novinare, fotografe i grafičku urednicu.

                          

                          

MASKENBAL U NAŠOJ ŠKOLI

4. ožujka učionice i hodnik naše škole uveseljavao je smijeh veselih maškara...

   

  

OBILJEŽAVANJE DANA HRVATSKE GLAGOLJICE I GLAGOLJAŠTVA

22. veljače obilježili smo Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Hrvatsko jezik proveli smo upoznavajući glagoljicu, staro hrvatsko pismo te smo usporedili latinična slova s glagoljicom. Svaki učenik dobio je listić na kojem je napisana glagoljica. Uspješno smo napisali svoja imena na glagoljici.

    

Sljedeća aktivnost bila je transliteracija. Učiteljice su pripremile kratke rečenice na glagoljici. Zadatak učenika bio je "prenijeti" rečenice u latinicu.

   

   

Na kraju sata poigrali smo se. Uparivali smo glagoljaško slovo s latiničnim, a zatim od dobivenih slova slagali smislenu riječ.

  

 

VIRTOGRAD - 1. radionica

17. siječnja 2019. ušli smo u zamišljeni svijet Virtograd. Zamislili smo putovanje vlakom u najljepši grad na svijetu. Tamo smo se upoznali s likovima koji u njemu žive i prepoznali koji od njih su dobri (Virtići), a koji loši (Manići).

Nakon susreta s pričom o Virtogradu i razgovorom o likovima, zadatak nam je bio nacrtati Virtograd onako kako smo ga zamislili. Zatim smo se zabavljali raznim aktivnostima koje smo odabirali prema našim interesima.

    

     

         

PROJEKT 20 DANA DOBROTE

Učenici PŠ Pepelana sudjelovali su u provođenju eTwinning projekta Udruge učitelja razredne nastave Zvono pod nazivom 20 DANA DOBROTE.  Cilj ovog projekta je probuditi u učenicima ljubav i dobrotu te osvijestiti važnost međusobnog pomaganja i osjećaja solidarnosti prema onima kojima je to potrebno u dane Adventa. Projekt je započeo 26.11.2018., a učenici su tijekom 20 nastavnih dana kroz niz aktivnosti nastojali obradovati druge, pomoći im ali i otvoriti svoja srca za dijeljenje dobrote i ostalih mjeseci u godini. Sve što smo radili bilo je popraćeno izobiljem pozitivne energije, radosti i zajedništva. Nakon uspješno završenog projekta dobili smo potvrde o sudjelovanju. Dijeljenjem pozitive, dobrote, suosjećanja, zajedničkim druženjima kako unutar razreda, tako i unutar obitelji, uvidjeli smo kako je lijepo činiti male stvari koje druge, ali i nas čine sretnima. Oplemenjivane koje je izašlo iz druženja i zajedničkih aktivnosti je bilo čarobno, a mi s nestrpljenjem očekujemo nastavak širenja zrnaca dobrote!

Učiteljica Ana Brcković

    

PUTOVANJE U PROŠLOST

Učenici 3. razreda u sklopu mini projekta iz Prirode i društva krenuli su na putovanje u prošlost. Zadatak je bio istraživati o životu u prošlosti, predcima i njihovom načinu života, dječjim igrama iz prošlosti, starim riječima... Pripremali smo se donoseći stare predmete i fotografije, a naša učionica pretvorila se u pravi muzej. Naučili kako su se neki predmeti koristili i za što su služili te smo ih usporedili s predmetima koje koristimo danas. Na kraju našeg putovanja u prošlost, učenici su imali kratka izlaganja o onome što su naučili te smo pokušali prognozirati kako će izgledati život u budućnosti.

učiteljica Ana Brcković

    

   

          

  BOŽIĆNE AKTIVNOSTI U NAŠOJ ŠKOLI

uspješno smo priveli kraju naš projekt "20 DANA DOBROTE" i dobili potvrde o sudjelovanju.

 

          

20. prosinca održali smo božićnu priredbu.

                

    

 

Ugodno se zabavili na božićnoj radionci s roditeljima 21.prosinca.

       

         

ŠKOLSKI MEDNI DAN

7. prosinca obilježili smo Školski medni dan. Učenici 1.razreda dobili su paketiće s teglicom meda, edukativnom slikovnicom i letkom.  

Na satu hrvatskog jezika čitali smo slikovnicu i ilustrirali glavne likove, a na satu razrednika svi učenici od 1. do 4. razreda pogledali su prezentaciju o pčelama, načinu na koji se dobiva med te dobrobiti meda za zdravlje. 

  

MEĐUNARODNI DJEČJI TJEDAN

„Djeci moramo omogućiti razvoj u demokratskim uvjetima, ne odgajati za

demokraciju, nego odgajati u demokraciji.“

(Hansen, Kaufmann, Saifer, 1999:8)


Obzirom da svaka odgojno-obrazovna ustanova treba težiti razvijanju građanskih kompetencija učenika kroz demokratsku kulturu te omogućiti prakticiranje demokratskih načela unutar školskoga života ali i društvene zajednice, učenici 2. i 3. razreda PŠ Pepelana ove su godine u mjesecu listopadu obilježili Međunarodni dječji tjedan. Dječji tjedan je vrijeme naglašavanja važnosti promicanja prava, ali i dužnosti djece koja su garantirana Konvencijom o pravima djeteta. Učenici su se tako kroz niz aktivnosti upoznali sa temeljnim članicama Konvencije u sklopu koje su spoznali svoja prava i građanske dužnosti. Crtežima su izrazili svoje tumačenje odabranog članka,  kroz razgovor o dječjim pravima davali prijedloge vezane za zaštitu istih u svakodnevnim situacijama, izrađivali mini plakate o pravima i dužnostima,  pisali tematske poruke za usmjeravanje odraslih na dječje potrebe te organizirali kviz o dječjim pravima nakon kojeg su zasluženo dobili diplome kao priznanja da su na pravom putu razvijanja svojih građanskih kompetencija.

Učiteljica Ana Brcković

 


Red vožnje autobusa

Raspored sati

Raspored sati 2023./2024.

  Raspored sati 5. - 8. razred

Novo od 22. travnja 2024.

Raspored zvona

 Raspored trajanja sati i odmora 

     

UPISI U PRVI RAZRED
e - dnevnik
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Kutak za roditelje

Podrška roditeljima -

klikni na fotografiju!

Sandučić povjerenja

 

 Sandučić povjerenja za učenike. 

 Ako imaš problem i trebaš se nekome povjeriti javi se pedagoginji i psihologinji naše škole, poruku možeš poslati na adresu sanducic@os-suhopolje.skole.hr

Glazbena škola

eLektire
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 2. 2012.

Ukupno: 1684878
Ovaj mjesec: 4575
Ovaj tjedan: 1433
Danas: 216
CMS za škole logo
Osnovna škola Suhopolje / Kralja Tomislava 26, HR-33410 Suhopolje / www.os-suhopolje.skole.hr / ured@os-suhopolje.skole.hr
preskoči na navigaciju