preskoči na sadržaj

Osnovna škola Suhopolje

 > O školi  > Knjižnica
 
 
VJEŽBANJE ŽIVOTA S MAJOM BRAJKO-LIVAKOVIĆ
 
Želeći osuvremeniti lektirnu ponudu te upoznati modernu autoricu, našu suvremenicu, organiziran je u knjižnici OŠ Suhopolje uz financijsku pomoć Općine Suhopolje susret s književnicom Majom Brajko- Livaković.
Njezin roman Kad pobijedi ljubav, dobitnik Lovrakove nagrade za 1998.godinu te pripovijetka Finka Fi uvršteni su u popis lektire za osmi i peti razred osnovne škole. Zanimljivo je bilo doznati kako su ta djela nastala, tko i što je autoricu potaklo da pripovijeda o temi ovisnosti među mladim ljudima (Kad pobijedi ljubav) ili o nestašnoj školjki koja se usudila odlijepiti od svoga kamena i potražiti odgovore na životna pitanja (Finka Fi).
Upravo su teme ljudskog smisla i postojanja kao i čovjekov odnos prema prirodi najčešće teme Maje Brajko-Livaković pa je o njima i najviše razgovarala s učenicima. Govoreći o sebi, o svome životnom putu od rodnog Brača do Zagreba, o svome knjižničarskom zanimanju i ljubavi prema čitanju, autorica je učenike nenametljivo podsjećala na životne vrijednosti koje svojim iskustvom potvrđuje a to su ljubav, prijateljstvo, potreba suživota čovjeka i prirode, ali i znanje, učenje, čitanje i maštanje.
Pomislili bismo da su ovako ozbiljne teme previše za jednog osmaša, no njihovi dojmovi govore suprotno.
Učenici su rado s autoricom razgovarali o životnim vrijednostima  ili pak iznosili svoje čitalačke interese  pa se druženje pretvorilo u pravo malo „vježbanje života“.
Ovaj književni susret u kome se o životu razgovaralo bez moraliziranja, u prvom licu i bez straha od razotkrivanja, bio je još jedna prilika da u književnosti prepoznamo vlastite svjetove ili otkrijemo nove jer, kako je podsjetila Maja Brajko-Livaković, u knjigama sve piše.
 
 Vlatka Valentić, školska knjižničarka
 
 
 
 
SUSRET S BRANKOM PRIMORAC 
 
          U ponedjeljak 24. studenoga 2008. gostovala je u školskoj knjižnici književnica Branka Primorac.
Učenicima se Branka Primorac predstavila kroz priču o svom djetinjstvu, školovanju i radu. Približila im je teme i likove iz svojih djela za koja je inspiraciju pronalazila u vlastitom životu.
Najpoznatiji je njezin roman Maturalac uvršten u popis lektire za sedmi razred. Roman je rado čitan i među učenicima naše škole a njegovu uspješnost spisateljica tumači dobrom i privlačnom temom koja zanima upravo uzrast kome je namijenjen.
Susret je bio prilika da učenici ponešto doznaju i o drugom uspješnom romanu gospođe Primorac a to je Ljubavni slučaj mačka Joje. Već naslov budi radoznalost u čitatelja, a dodatna objašnjenja o mačku Joji koji je, kako smo doznali, zaista postojao i bio miljenik obitelji Primorac, sigurno će biti dobra motivacija da se pročita i ovaj lektirni naslov u petom razredu.
Učenici su svojim pitanjima pokazali radoznalost za romane gospođe Primorac. Pitanja su bila raznolika, od zanimanja za najdražeg pisca, za način nastajanja djela, najboljeg kritičara do planova za budućnost. Književnica je na njih strpljivo odgovarala i objašnjavala sve što je učenike zanimalo.
Nadamo se da će susret sa suvremenom književnicom te njen živi, duhoviti i dopadljivi nastup potaknuti na čitanje i one koji romane Branka Primorac do sada nisu čitali.    
 
Vlatka Valentić, knjižničarka
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ŠTO NAM JE PRI / KAZALA ŽELJKA HORVAT-VUKELJA

 ILI KAKO SMO UŽIVALI

 

Jedna od aktivnosti kojom obilježavamo Mjesec knjige 2011. bila je i gostovanje poznate književnice za djecu Željke Horvat-Vukelja u ponedjeljak  24. listopada.

Našim je učenicima 2. i 3. razreda autorica poznata po lektirnim naslovima Slikopriče, Hrabrica te igrokazima ili pričokazima, kako ih autorica naziva.

Upravo na kratkim i poučnim pričokazima naša je gošća temeljila svoje druženje  s učenicima. Vesele kratke scenske igre u kojima su dugme ili čarapa na primjer u tren postali živi likovi sa svojim vrlinama i manama, uspješna motivacija kojom je Željka Horvat-Vukelja s lakoćom pridobila pažnju i suradnju učenika te kratki glazbeni predasi doprinijeli su veselom i vedrom ugođaju u kojem su svi uživali.

Nije zanemariva niti činjenica da je autorica profesorica francuskoga i španjolskoga jezika sa iskustvom rada u školi i dugogodišnja urednica poznatog dječjeg časopisa Modra lasta. Njezino poznavanje dječjeg svijeta i onog što djeca vole i trebaju bilo je ključ ovog uspješnog gostovanja. Spomenimo i to da je kroz cijelo druženje autorica vješto i nenametljivo provlačila odgojne poruke poput potrebe redovitog čitanja koje se olako zapostavljaju pred  imperativom znanja.

Nakon svega sigurni smo da ćemo se ovog ugodnog i veselog druženja s radošću sjetiti svaki puta kada na koricama knjige pročitamo ime Željka Horvat-Vukelja.

 

                                                                                                                  Vlatka Valentić

  

 

 

                                                             

 

                                                         VESELE ZAMKE

U Mjesecu knjige koji je ove godine posvećen pjesnicima, naša se knjižnica uključila u nacionalni kviz za poticanje čitanja.

Kviz naslovljen Vesela zamke posvećen je slavnom dječjem piscu Grigoru Vitezu i njegovim pjesmama, zagonetkama, pričama i igrokazima.

Nakon pripreme i iščitavanja Vitezovih djela, kvizu su pristupili učenici petih razreda: Lorena Belani, Matea Lulić, Kristina Holec, Antonio Martinović, Iva Daria Bešen, Luka Knežević i Luka Hećimović.                          

Kratka, lagana i duhovita pitanja te rješavanje on-line bila su dovoljno zabavna našim kandidatima koji se s Grigorom Vitezom ove godine susreću i u obveznoj lektiri.

Nakon nekoliko dana iščekivanja objavljena su imena pobjednika iz svih knjižnica u Republici Hrvatskoj koje su sudjelovale na kvizu. U našoj knjižnici pobjednicom je proglašena učenica Matea Lulić.

                                                                                                                                           

                                                                                         Vlatka Valentić

 

 

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI

Projekt školske knjižnice, učenika i roditelje trećih razreda

 

Projektu Čitamo mi, u obitelji svi u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara koji se provodi se u 164 osnovne škole u Republici Hrvatskoj pristupila je i naša škola.

Projektom se želi skrenuti pozornost na činjenicu da je nezamjenjiv roditeljski uzor u stvaranju čitateljskih navika kod djece. Stoga se projektne aktivnosti odvijaju na sljedeći način:

učenicima trećih razreda  šalje se napunjena naprtnjača novih knjiga, knjige čitaju svi u obitelji, nakon nekoliko dana učenici ih vraćaju i izvješćuju u razredu o pročitanom. Naprtnjače se opremaju knjigama koje su planom projekta zastupljene kroz osam područja:

1.nelektirna knjiga hrvatskog književnika za djecu

2.nelektirna knjiga hrvatskog pjesnika za djecu

3.nelektirna knjiga hrvatskog književnika za roditelje

4.strip(monografija) ili slikovnica hrvatskog autora za učenike koji slabije čitaju

5.popularno-znanstvena knjiga o prirodi, životinjama, znanosti, medicini i sl.

6. priručnik za odgoj djece (za roditelje)

7. priručnik za kvalitetno provođenje slobodnog vremena

8. popularno pisana knjiga o hrvatskoj povijesti ili tradiciji za djecu. 

 

U Oš Suhopolje planirane su ukupno tri naprtnjače knjiga: dvije za treće razrede u matičnoj školi i jedna za područne škole.

Nakon pripremnih aktivnosti projekt se počeo provoditi u planiranim odjeljenjima. Prvi dojmovi su vrlo dobri a komentari u bilježnici dojmova zanimljivi i pohvalni.

S veseljem nastavljamo dalje u ovom zanimljivom i uzbudljivom zajedničkom projektu poticanja čitanja koji povezuje učenike, njihove roditelje i druge članove obitelji, razrednike i školskog knjižničara.

 

 

Mjesec knjige 2012.- Nacionalni kviz za poticanje čitanja

 

Ovogodišnji Nacionalni kviz za poticanje čitanja bio je posvećen trima nagrađenima naslovima suvremenih hrvatskih autorica: Zeleni pas Nade Mihelčić, One misle da smo male književno - liječničkog dvojca Julijane Matanović i Anke Dorić te Imaš fejs? Jasminke Stepanić-Tihi.

Pet je osmašica rado prihvatilo izazov da pročitaju knjige koje nisu na popisu lektire: Ivana Vuković, Ana Marek, Ivana Bošnjak, Nikol Marković i Karolina Jelić.

Dojmovi nakon čitanja bili su vrlo dobri a to i ne čudi jer su teme ponuđenih naslova suvremene i zanimljive mladom čitatelju.

Organizator nacionalnog on-line kviza su Knjižnice grada Zagreba koje na ovaj način u Mjesecu knjige promiču i potiču čitanje a sve su knjižnice u Republici Hrvatskoj pozvane na sudjelovanje. Iz svake se knjižnice proglašava pobjednik a ove godine u našoj knjižnici to je učenica 8. --- razreda Ivana Bošnjak. Za nagradu je dobila antologiju suvremenih djela za mlade Glavni junak tinejdžer!

Čestitamo Ivanama, Ani, Karolini i Nikol.

PS.

Svi su naslovi nabavljeni u školskoj knjižnici  pa evo dobre ideje kako provesti nekoliko sati zimskog odmora u dobrom društvu.

 Vlatka Valentić, knjižničarka

 

 

 

 

 

ČITAMO MI U 3.b SVI

I ove školske godine nastavljamo sa zajedničkim čitanjem pokrenutim prošle školske godine pod nazivom Čitamo mi, u obitelji svi.  Učenici i roditelji 3.b razreda sa svojom učiteljicom Violetom Milošević rado su prihvatili ovu aktivnost, a prva je svoje dojmove zanimljivo i vrlo vješto iznijela učenica Kristina Pipić. Evo kako je to izgledalo u njezinoj obitelji.  

Čitamo mi...- Kristina Pipić

 

 

Čitanjem do zvijezda – državno natjecanje

 

Tri su učenice naše škole: Jovana Polimanac (8.a), Lucija Šojat (8.a) i Dolores Šantavec (6.c) sudjelovale na državnom natjecanju Čitanjem do zvijezda koje je provedeno u Čakovcu, 24. travnja 2015.

Sudionici su se natjecali u dvije kategorije, rješavanju ispita znanja i prezentaciji plakata na zadanu temu. Ovogodišnja tema natjecanja bila je prijateljstvo koje je tematizirano u trima dječjim romanima: Pokajnik Milene Mandić, Moja slavna prijateljica Ivane Guljašević, Zagrebačka priča Blanke Dovjak Matković.

Nakon rješavanja pismenih ispita naša je ekipa osvojila 10. mjesto u konkurenciji 26 škola iz cijele Hrvatske.

Za ugodan boravak natjecatelja pobrinuli su se organizatori i domaćini Srednja škola Čakovec i III. Osnovna škola Čakovec u kojoj se natjecanje odvijalo. Slobodno vrijeme učenici su proveli u razgledu Čakovca. Obišli su tvrđavu Stari grad obitelji Zrinski, najznačajnije obitelji u povijesti i kulturnoj baštini Čakovca, crkvu sv. Nikole na Franjevačkom trgu u središtu grada, spomenik Nikoli Zrinskom te Gradsku knjižnicu

Vjerujemo da će natjecateljsko iskustvo ovogodišnje ekipe biti poticajno i za druge učenike da se uključe u ovu ili slične aktivnosti kojima se potiče čitanje u školskoj knjižnici.

 

                                                                  Vlatka Valentić, školska knjižničarka

 

 

 

lektira

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Red vožnje autobusa

Raspored sati

Raspored sati 2023./2024.

  Raspored sati 5. - 8. razred

Novo od 22. travnja 2024.

Raspored zvona

 Raspored trajanja sati i odmora 

     

UPISI U PRVI RAZRED
e - dnevnik
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Kutak za roditelje

Podrška roditeljima -

klikni na fotografiju!

Sandučić povjerenja

 

 Sandučić povjerenja za učenike. 

 Ako imaš problem i trebaš se nekome povjeriti javi se pedagoginji i psihologinji naše škole, poruku možeš poslati na adresu sanducic@os-suhopolje.skole.hr

Glazbena škola

eLektire
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 2. 2012.

Ukupno: 1684890
Ovaj mjesec: 4586
Ovaj tjedan: 1452
Danas: 15
CMS za škole logo
Osnovna škola Suhopolje / Kralja Tomislava 26, HR-33410 Suhopolje / www.os-suhopolje.skole.hr / ured@os-suhopolje.skole.hr
preskoči na navigaciju