preskoči na sadržaj

Osnovna škola Suhopolje

Kutak za roditelje
Prehrana u školi
 

Poštovani roditelji,

u drugom polugodištu naši učenici imaju pravo na besplatnu prehranu u školi. Zbog organizacijskih, prostornih, nedostatka ljudskih resursa, prehrana će biti organizirana na trenutno mogući način.

Odmah napominjemo kako će se u organizaciju prehrane dodatno ulagati tijekom narednog vremena i pokušati doći do željenog cilja: topli obrok svaki dan za svakog učenika.

Da bismo u navedenom uspjeli nužna je pomoć nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja i našeg Osnivača Virovitičko-podravsku županiju.

Za početak će prehrana biti organizirana na razini matične i razini područnih škola. Dakle, na oglasnoj ploči gdje je uobičajeno bio objavljen jelovnik za matičnu školu, bit će objavljen i jelovnik za područne škole. Radi nedostatka ljudskih resursa, u nekim će se danima jelovnici preklapati (ponedjeljak i petak), a nekim danima će se razlikovati jer u područnim školama nemamo uvjete za posluživanje toplog obroka.

Na temu prehrane u školi organizirat ćemo sastanak Vijeća roditelja kako biste „iz prve ruke“ dobili sve potrebne informacije. S jedne strane potrebno je imati strpljenja dok sve ne profunkcionira, a druge strane, kako bismo bili istinoljubivi, valja biti zahvalan na onomu što se čini za naše najmanje. I poznati Ciceron je rekao: „Zahvalno srce je ne samo najveća vrlina, nego i temelj svih vrlina.“

Kako bismo uistinu svakom djetetu osigurali ono što je potrebno, molim roditelje čija djeca imaju poseban režim prehrane da tu informaciju proslijede razrednicima kako bismo mogli i njima, u skladu s mogućnostima, osigurati adekvatnu prehranu.

Naravno, škola je odgojna ustanova. Ona odgaja i usmjerava u život. I kada je prehrana u pitanju škola izražava svoju odgojnu ulogu: zajednička socijalizacija kod objeda, učenje raznolikostima prehrane, uvažavanje različitosti… Jasno je da svi ne volimo sve. No, isto tako je jasno da ne možemo udovoljiti svaki dan svima s obzirom na ljubav prema različitim okusima. To valja ljudski razumjeti i prihvatiti te ne očekivati nemoguće.

Mnogo je toga što se na temu prehrane u školi može reći. Za sada toliko. A za sve upite možete se javiti svojim razrednicima, a po potrebi i ravnatelju. Zajedničkim naporima jedino možemo osigurati uvjete našoj djeci zbog kojih ćemo onda svi biti ponosni. I ne zaboravimo na zahvalnost.

OSIGURANJE TABLETA
Poštovani roditelji,
osiguranje za najnovije "S&T" tablete je isteklo. To su tableti koji imaju i tipkovnicu. Iste ćemo ponovo osiguravati jer je osiguranje povoljnije od popravaka. Naravno, ovo je osiguranje dobrovoljno. No, budući da popravak jednog razbijenog tableta košta između 500,00 i 600,00 kn, jednostavnije je platiti osiguranje koje košta 50,00 kn i popravak prepustiti osiguravajućoj kući.
 
 
Link za samovrednovanje (roditelji 5.c) 
 
Briga i skrb za sigurnost i zdravlje učenika
Poštovani roditelji,
obzirom na situaciju s COVID-19 pandemijom i odgovornost škole da se skrbi i brine za sigurnost i zdravlje učenika, voljeli bismo kada bi se učenici pridržavali određenih pravila koja su zapisana i u Kućnom redu škole.
Učenici dolaskom u školu nemaju više potrebu napuštati školski prostor (školsku zgradu i dvorište). U iznimnim situacijama školski se prostor može napustiti "samo s dozvolom učitelja, razrednika, pedagoga ili ravnatelja škole, a o tome mora biti obaviješten roditelj ili skrbnik škole" (Kućni red škole, članak 14.).
Dakle, učenici nakon dolaska u školu napuštaju školski prostor samo pri povratku kući (pješice, automobilom s roditeljem ili autobusom).
Molimo roditelje da nam pomognu u pridržavanju ovih pravila te da djeci/učenicima dan ranije pripreme sve potrebne stvari za školu (piće, hranu i sl.).
Sve ovo utemeljeno je u gore navedenom naslovu. Zato, zajednički brinimo za sigurnost i zdravlje učenika.
 
IZOSTANCI UČENIKA U VRIJEME COVID19 PANDEMIJE
Učenik koji ne polazi nastavu u školi zbog razloga izolacije, samoizolacije ili drugih razloga povezanih s covid19 virusom (preporuka liječnika), a prati i sudjeluje na nastavi online, evidentira se u sustav izostanka s nastave ali mu se izostanci neće evidentirati niti kao opravdan, niti kao neopravdan. Naime, učenik nije u školi, ali je na nastavi. Ukoliko je nastava online za cijeli razred ili za cijelu školu, onda se izostanci evidentiraju samo onima koji su na nastavi (ne)opravdano neaktivni.
 
 
OSIGURANJE TABLETA
Zbog većeg broja upita, a vezano uz osiguranje tableta, ravnatelj iznosi sljedeće važne činjenice:
1. Tableti su vlasništvo škole, odnosno Ministarstva znanosti i obrazovanja.
2. Učenici tablete zadužuju, a roditelji potpisuju "revers" u kojem daju i izjavu kako snose odgovornost za eventualne štete nastale upotrebom.
3. Osiguranje tableta je dobrovoljno i kao takvo je dogovoreno na Vijeću roditelja.
4. Na Vijeću roditelja je ravnatelj spomenuo kako ćemo ove godine osiguravati samo nove tablete jer osiguranje za stare više nije isplativo.
5. U osiguranju od posljedica nesretnog slučaja koje učenici, također dobrovoljno, imaju preko škole, postoji mogućnost pokrivanja zakonske odgovornosti učenika - prema imovini škole također. Ovo su uglavnom odnosi na štetu koju dijete može napraviti na opremi koja se nalazi u školi.
6. U 2019. i 2020. godini smo imali ukupne štete na tabletima cca. 16.000,00 kuna. Iznos koji je daleko premašio premiju osiguranja.
7. Tko želi preko škole ugovoriti osiguranje učenika od posljedica nesretnog slučaja ili pak osiguranje tableta može na račun škole uplatiti iznos od 50,00 kuna za jedno i 50,00 kuna za drugo osiguranje. Napominjemo, osiguranja su dobrovoljna.
8. Osiguranje nije potreba škole, nego njime pokušavamo olakšati postupke popravaka mogućih oštećenja tableta i smanjiti troškove.
 
KORONAVIRUS - nova situacija
 

Poštovani roditelji,

vjerujemo da se snalazite najbolje moguće u novonastaloj situaciji i pomažete svojoj djeci prebroditi i naviknuti se na trenutnu životnu situaciju. Zajedničkim trudom i zalaganjem Vas i Vaše djece te učitelja trudimo se omogućiti učenicima da dobiju adekvatno obrazovanje i u ovim okolnostima. Molim Vas da potičete svoju djecu na pravovremeno izvršavanje zadataka kako ne bi bili u zaostacima te kako bi ima bilo lakše savladati gradivo.                                                                                                                  

Uz to, vjerujem kako brinete, pazite i pratite smjernice o pravilnom načinu ponašanja koje nam službene institucije nalažu. Osim brige o higijeni, smanjenju socijalnih kontakata i obrazovanju Vaše djece, vjerujemo da brinete i o mentalnom zdravlju Vaše djece kao i o vlastitome. Vjerujemo da nije lako nositi se sa svakodnevnim izazovima te da manjak kontrole nad situacijom i neizvjesnost koju svi u određenoj mjeri osjećamo u Vama izaziva zabrinutost. Važno je razgovarati s djetetom o trenutnoj situaciji, izraziti vlastite emocije i pružiti im podršku, a ne prikrivati ih.  Ako ih prikrivamo i umanjujemo djeca znaju da nešto nije u redu, ali ne znaju prepoznati što ne valja i to može dovesti do još većeg straha i fantazija. Također pokazujući pred djecom vlastite emocije roditelji modeliraju djeci kako izražavati emocije i kako se nositi s njima osobito onima koje jesu neugodne i intenzivnije. Recite im da je normalno da smo nekada zabrinuti i zbog toga oprezniji i da su to osjećaji koje svi ljudi, pogotovo u ovakvoj situaciji, imaju. Strah je korisna emocija koja nam pomaže da se čuvamo i zaštitimo od neugodnih i potencijalno za nas opasnih situacija. 

Adolescenti su na dnevnoj bazi izloženi raznim vijestima na internetu, gledaju video sadržaje te isto komentiraju sa svojim prijateljima. Važno je da s njima provjerite što znaju o virusu te ispravite netočne informacije koje djeca imaju. Prilikom davanja informacija važno je voditi računa o djetetovoj dobi, emocionalnoj i kognitivnoj zrelosti, ali i djetetovim osobitostima i dosadašnjim iskustvima. Najbolje je dati odgovor koji je činjeničan i kratak. Pokušajte reducirati informiranje na razumnu mjeru, kako biste imali i priliku za odmak i neke druge aktivnosti koje morate ili koje vas vesele. Ali, usmjerite se samo na jasne i službene informacije.                                                                                                                                               

U vremenu krize budite strpljivi prema djeci, bez obzira koje su dobi. Stvarajte strukturu u svojoj obitelji, planirajte zajedno s djecom, pomognite im u stvaranju osjećaja kontrole nad svakodnevicom. Dogovorite plan dana i dnevne rutine uzimajući u obzir njihove želje i potrebe, ali i obaveze poput škole i domaćih zadaća online. Posvetite dio dana prepričavanju toga kako je svima prošao dan. Mlađoj djeci osigurajte dovoljno vremena i prostora za spontanu i nestrukturiranu igru, a starijoj kontakte s vršnjacima putem društvenih mreža (naravmo, uz nadzor). Zadržite što je moguće više svoje obiteljske rutine (poput rituala spremanja na spavanje, zajedničkih obroka, kućanski zadataka i sl.), kućna pravila i načine na koje se družite i provodite vrijeme kada ste zajedno. Sve ono što je poznato pomaže i daje osjećaj sigurnosti u situacijama koje su nove, nepoznate i neizvjesne.                                                                  

Vjerujem da ćemo iz ove krize izaći bolji i osnaženiji, kao obitelj povezaniji, kao djeca sigurniji u sebe s novim vještinama za nošenje s teškim trenucima u životu i cijenjenju onih svakodnevnih.  

Ukoliko imate potrebu, možete se javiti na mail stručnih suradnica (psihologinje i pedagoginje): marina.kozul@skole.hr; sabina.vukic@skole.hr.

Za psihološku pomoć možete se također javiti i na: Telefon za psihološku pomoć – 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 – 22h; Hrabri telefon – 0800 0800;  Psihološka pomoć CORONA 2020 za Virovitičko – podravsku županiju – 091/547 84 64 (članovi Društva psihologa Virovitičko-podravske županije bit će dostupni na telefonima 0 – 24 sata)

U prilogu ćemo staviti još dodatnih informacija koje Vam mogu pomoći nositi se sa trenutnom situacijom

 Želimo Vam svako dobro.

Ispravno informiranje o koronavirusu

Kako ostati sabran

Podrška nakon teškog događaja

 
Novo
 
Slijedom naknadne obavijesti zaprimljene od HAKOM-a, upućujemo Vas da su njihove publikacije vezane uz zaštitu djece na Internetu dostupne na poveznici https://www.hakom.hr/default.aspx?id=1504, a video sadržaj "Kako zaštiti djecu na internetu" je dostupan na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=zXxXfCbW0ss.
 
Upis djece u prvi razred osnovne škole (2020./2021.):
 
 
Zanimljivosti
 
 
Korisni linkovi za roditelje
 


 Centar za rehabilitaciju - letakza roditelje.pdf
 distribucija video sadrzaja Kako zastititi djecu na internetu.pdf
 INFORMACIJE ZA RODITELJE - word.docx
 PLAN UPISA U 1. RAZRED OSNOVNE SKOLE ZA SK.GOD. 2020-21 U VPZ.pdf
 PRILOG 1 Zahtjev za Prijevremeni upis u prvi razred osnovne skole.doc
 PRILOG 2 UPISNA PODRUCJA maticne i podrucne skole.doc
 PRILOG 3 Zahtjev za upis - izvan upisnog podrucje-VAZECI.doc
 Primjer uplatnice za osiguranje tableta.pdf


Red vožnje autobusa

Raspored sati

Raspored sati 2023./2024.

  Raspored sati 5. - 8. razred

Novo od 22. travnja 2024.

Raspored zvona

 Raspored trajanja sati i odmora 

     

UPISI U PRVI RAZRED
e - dnevnik
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Kutak za roditelje

Podrška roditeljima -

klikni na fotografiju!

Sandučić povjerenja

 

 Sandučić povjerenja za učenike. 

 Ako imaš problem i trebaš se nekome povjeriti javi se pedagoginji i psihologinji naše škole, poruku možeš poslati na adresu sanducic@os-suhopolje.skole.hr

Glazbena škola

eLektire
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 2. 2012.

Ukupno: 1671180
Ovaj mjesec: 3053
Ovaj tjedan: 1103
Danas: 33
CMS za škole logo
Osnovna škola Suhopolje / Kralja Tomislava 26, HR-33410 Suhopolje / www.os-suhopolje.skole.hr / ured@os-suhopolje.skole.hr
preskoči na navigaciju